Türkiye’de kullanımı 27 kat arttı: Almanya glifosatı 2023 yılında yasaklayacak

Almanya, Monsanto’nun glifosat içeren otkıran ilacını yasaklama kararı aldı. Kararın arkasında ise bu pestisitin bitkilerin tozlaşmasını sağlayan böceklere verdiği zarar var.

Glifosat, özellikle Bayer-Monsanto ürünü Roundup’ın içerisinde bulunmakta. Ürün şu an tüm Avrupa Birliği’nde 2023 yılına kadar kullanılma iznine sahip.

Ama bununla beraber glifosatın hem doğaya hem de insanlara olan etkisi üzerinden açılmış onlarca dava var. Özellikle ABD’de açılmış bir davada, Monsanto, ürünlerinden kanser olduğu belirtilen bir hastaya 289 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edilmişti.

Buna ek olarak uzmanlar, uzun süredir sayısı gittikçe azalan böcek nüfusunun, doğal gıda döngülerine ve bitki tozlaşmasındaki rolüne dikkat çekiyor ve bu döngülerin tehlike altına girebileceğini belirtiyor.

Almanya Çevre Bakanı Svenja Schulze, böceklere zarar veren şeylerin insanlara da zarar vereceğini savunuyor. Bunun için de glifosat kullanımına son verilmesine yönelik geniş bir program hazırlanmış.

Bununla beraber çiftlik lobileri ve kimyasal sanayii glifosatın kullanılmasından yana. Ürünlerinin güvenli olarak kullanılabileceğini belirten Bayer, “sürdürülebilir ve verimli bir tarım için” Roundup’un gerekli bir ürün olduğunu savunuyor.

Ama Almanya glifosatı yasaklayan ilk Avrupa ülkesi değil. Fransa Almanya ile benzer bir yol izleyeceğini açıklarken, Avusturya da geçtiğimiz Temmuz ayında bu pestisite yasak getirmişti. Buna ek olarak, Çekya, İtalya, Hollanda’da kullanıma yönelik sınırlandırmalar var.


Reklam

Gıda mühendisi Bülent Şık, Türkiye’de 2002 yılından 2018 yılına kadar geçen sürede glifosat kullanımı 300 ton seviyesinden 8 bin tona çıkarak yaklaşık 27 kat artış gösterdiğini belirtiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ise bu konu ile resmi bir açıklaması bulunmamakta.

Avrupa ve ABD’de kullanımına yönelik büyük endişeler duyulan bu ürünün Türkiye’de bu kadar hızlı bir şekilde artan kullanımı gerçekten endişe vermekte.

Kaynak: The Guardian, Bianet


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.