Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi’nin hazırladığı su raporu 15’inci kez güncellendi. Rapor; su, maden, kimya ve biyoloji dalında mütehassıs kimselerin birikimleri ile ulusal ve uluslararası kurumların su konusundaki standartlarının bir araya getirilmesi üzerinden analiz ediliyor.
Türkiye’deki ambalajlı su markalarının verilerini bir bütün olarak ele alan raporda, su markası, kaynağın bulunduğu şehir, suda asla olmaması gereken biyolojik, kimyasal, radyolojik değerler ile su da mutlaka olması beklenen mineral değerleri ve suyun PH’ını gösteren veriler bulunmakta.
Büyük markalar da sınıfta kaldı
[Best_Wordpress_Gallery id=”6″ gal_title=”Ambalajlı Su Raporu Sonuçları”]
Rakamların ortalamasına bakıldığında, genel olarak tüm ambalajlı su markalarının sınıfta kaldığını görüyoruz. Erikli, Pınar, Damla ve Nestle gibi şirketler su standartlarının oldukça altında kaldı.
Raporda en iyi puanı alan 5 ambalajlı su ise Sakarya’dan Buzdağı ve Fuska, Bolu’dan Taşkesti, Ankara’dan Kızılcahamam ve Tunceli’den Munzur markaları oldu. Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Su temel bir haktır
Bununla beraber suyun bir yaşam hakkı olarak tanınması ile bir ürün olarak ele alınması gerektiğini düşünenler arasındaki makas her geçen gün açılmakta.
Suyun azalması ve suya erişimin gittikçe zorlaşması nedeniyle suyun satılmasına, ticari bir meta olarak ele alınmasına karşı Türkiye’de de Su Hakkı Kampanyası çalışmakta. Su Hakkı Kampanyası, hazırladığı yayınlar, radyo programları ve kampanyalar ile bu topraklardaki büyüyen su sorununa ışık tutan bir kurum.
Siz de,Su Hakkı Kampanyası’na destek vererek; kalitesi sular yerine, musluklardan içilebilir, temiz ve ücretsiz su akmasını yerel yönetimlerden talep etmek için buraya tıklayabilirsiniz.