Avrupa denizlerindeki çöpler, en çok Türkiye’nin nehirlerinden geliyor


Yapılan son bir araştırma, nehirlerden denize sürüklenen çöpün yüzde 16’sının Türkiye kaynaklı olduğunu gösteriyor. Bu pay ile Türkiye ülke başına en büyük orana sahip

Cadiz Üniversitesi tarafından yönetilen Avrupa genelindeki bir araştırma, Türkiye’nin ardından İtalya 11,3’le ikinci, İngiltere yüzde 8,4’le üçüncü ve yüzde 8,21’le İspanya dördüncü sırada gösteriyor.

Araştırma denizlerdeki kirliliğin büyük bir bölümünün plastikten ve tek kullanımlık yemek ve içecek çöpleri kaynaklı olduğuna dikkat çekiyor.


Reklam

Bulunan çöplerde ilk üç sırada plastik torba, plastik şişe, yemek kapları ile plastik çatal bıçaklar bulunuyor.

Daha sonra ise balıkçılık kaynaklı sentetik ip ve balıkçılık techizatları var. Maalesef geri dönüşüm oranı yüksek olan cam şişe ve kutu içecekler de bu çöplerde ciddi bir paya sahip.

Türkiye’nin başını çektiği bu çöplerde çöp ithalatının payı olduğunu ve hatta ilk sıradaki sorun olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Greenpeace Akdeniz, Nisan 2021’de açıkladığı raporunda Türkiye’nin 2020 yılında da Avrupa’dan en çok plastik atık alan ülke olduğuna dikkat çekmişti.

Rapora göre geçen seneye kıyasla plastik atık ithalatında yüzde 13 artış gerçekleşti ve her gün 241 kamyon dolusu plastik atık Türkiye’ye geldi.

Buna ek olarak çöplerde, pandemi döneminde artan yemek siparişleri ve onların getirildiği plastik kapların da payı yüksek.

O yüzden deniz sağlığını konuştuğumuz şu günlerde, sorunu sadece vakumlamakla kalmayıp, kaynağında sorunları yasaklamamız gerek.

Çöp ithalatında lobi çalışmalarına rağmen probleme çözüm gelmiş gibi, şimdi bir sonraki adımımız Avrupa Birliği’nde de yakın zamanda devreye girecek tek kullanımlık plastik yasağını Türkiye’ye uygulamak olmalı.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.