6 Temmuz En Sıcak Gün Oldu
Maine Üniversitesi’nden uzmanların hazırladığı websitesi, 1979’dan itibaren 6 Temmuz Perşembe gününün 17,23 derece ile son 44 yılın en sıcak günü gösteriyor.
Ama özellikle 3 Temmuz Pazartesi haftası için her gün, o günün ortalama sıcaklığınından neredeyse 1 derece daha sıcaktı. O yüzden 2023’ün 27. haftası son 44 yılın en sıcak haftası oldu.
Arka arkaya kırılan bu iki rekorun arkasında iki faktör var:
- Fosil yakıtlardan dolayı ortaya çıkan sera gazlarının hala artması ve küresel ısınmaya yol açması
- El Nino’nun geri dönüşü
Uzmanlar bu iki faktörün devam etmesi ile beraber rekor sıcaklıkların önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini belirtiyor, hatta 1,5 derece küresel ısınma sınırının önümüzdeki 5 yıl içerisinde aşılması bekleniyor.
Türkiye ise 20 Temmuz’da bir ay içindeki ikinci sıcak hava dalgasına hazırlanıyor. Geçtiğimiz hafta bir çok noktada 40 derecenin üstüne çıkan sıcaklıklar, 48 kişinin sıcak çarpması yüzünden hastanelik olmasına ve bir çok noktada orman yangınına yol açtı.
Kısa dönemde çalışma saatlerinin değiştirilmesi ve azaltılması gibi öneriler yapılsa da, uzun dönemde sıcak hava dalgalarına karşı alınacak en iyi önlem iklim krizine ve özellikle fosil yakıtlara karşı adımlar atmakta.
Reklam
Kısa Kısa
Deprem Bölgesindeki Orman ve Zeytinlikler İmara Açılmak İsteniyor
Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nde (TBMM) görüşülen ve memur zamlarını da içeren torba kanun teklifine eklenen bir maddenin 15 ilde orman alanları ile tescilli zeytinlikleri imara açmasına izin vermesi tartışmaya neden oldu.
Muhalefetin itirazı üzerine teklifte yeni bir düzenleme yapılması gündemde. Ancak zeytinliklerin imara açılmasından vazgeçilmesi yerine “sadece depremzedeler için kullanılacağı” şeklinde garanti verilmesi düşünülüyor.
Kaynak: Yeşil Gazete
Fransa Giysilerini Tamir Ettirenlere Teşvik Verecek
Her yıl 700 bin ton giyim eşyasının çöpe atıldığı Fransa’da, hızlı modaya karşı mücadele kapsamında, giysilerini tamir ettirenler, 6 ile 25 Euro’luk para iadesi hakkında sahip olacak. Hükümet bu paket için 154 milyon euro değerinde bir kaynak ayırdı.
Fransa’da sürdürülebilir moda düşüncesini yaymak amacıyla, kıyafet etiketlerinde de yeniliğe gidilecek. 2024 başından itibaren firmalar, ürünlerini ne kadar su kullanarak yaptıklarını etiketlerde belirtmek zorunda olacak. Üreticiler, kimyasal kullanımı, mikroplastik emisyonu riski ve geri dönüşümle ilgili ayrıntılara da etiketlerde yer verecek.
Kaynak: BBC Türkçe
İyi Tarım Teknikleri Küresel Isınmayı Yavaşlatabilir
Toprağı iyileştiren iyi tarım tekniklerinin 1,5 derecelik küresel ısınmayı yavaşlatacak kadar karbon tutabileceği uzmanlar tarafından öne sürüldü.
Daha az kimyasal gübre kullanarak, toprağın kendini iyileştirmesine olanak sağlayan onarıcı tarım uygulamalarının tarım topraklarının yarısında uygulanması bile, 31 tonluk bir karbon yutağının oluşması anlamına geliyor.
Bu rakam 2030 yılına kadar 1,5 derecede kalmamız için gerekli ve her yıl azaltılması gereken karbon miktarına oldukça yakın.
Kaynak: Grist
Reklam