Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, uluslararası iklim değişikliğini engellemek ve etkilerini azaltmak için uluslararası insan hakları hukuku çerçevesinde yasal yükümlülükleri olduğunu bildirdi.
Bachelet, gelecek ay Polonya’nın Katowice kentinde düzenlenecek “BM İklim Değişikliği Konferansı” öncesinde tüm devletlere açık mektup gönderdi.
Mektubunda dünyada milyonlarca insanın iklim değişikliği tehdidi altında bulunduğunu vurgulayan Bachelet, toplantıya katılacak ülkeleri iklim değişikliğine karşı “etkili, tutkulu, acil ve insan hakları temelli” adımlar atmaya davet etti.
Ülkelerin şu andaki politikalarının ile 3 derecelik bir küresel ısınmaya yol açabileceğini belirten Bachelet, bu ısınmanın 3 yıl önce Paris İklim Anlaşması’nda karar kılınan 1,5 derecelik limitin iki katı olduğuna dikkat çekti.
Bachelet bu derecelik bir ısınmanın bütün milletler, ekosistemler, halklar ve yaşam biçimlerini yok edeceğini belirtti.
Bu durum yüzünden ise cinsiyetleri, ekonomik durumları, azınlık olmaları, engelli olmaları veya göçmen durumunda olmaları yüzünden zaten ayrımcılık yaşayan bireylerin daha büyük zorluklar yaşayacağı konusunda uyardı.
Bachelet, bu yüzden devletlerin bu bireyler gibi küresel ısınmadan etkilenen her bireyin İnsan Hakları Bildirgesi ile gelen haklarını koruması ve bu ısınma ile yaşanacak değişimlere uyum için gerekli adımların atılması yönünde hatırlatma yaptı.
Bu mesaj özellikle Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Petteri Taalas’ın, iklim değişikliğinin ana etmenlerinden atmosferdeki sera gazı yoğunluğunun 2017’de rekor seviyelere ulaştığını duyurması ile daha fazla önem taşıyor.
WMO tarafından bugün yayımlanan rapor, 2017 yılında sera gazı yoğunluğunun 405,5 ppm’ye çıktığını ve bu rakamın 3 milyon yıldır ulaşılan en yüksek seviye olduğunu açıklamıştı.