Akkuyu Nükleer Santrali için Avrupa’dan Türkiye’ye bir uyarı daha geldi

Geçtiğimiz hafta Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’ne sunulan ve AKP Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay’ın raportörü olduğu nükleer güvenlikle ilgili bir tasarıda Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili bazı talepler yer aldı.

Raporda deprem kuşağında yer alan Türkiye’de yapımı süren santralın, başta 85 kilometre ötedeki Kıbrıs olmak üzere komşu ülkelerde güvenlik endişesi yarattığına dikkat çekilmiş.

Bu yüzden Türkiye’nin Uluslararası Nükleer Güvenlik Anlaşması gereği komşularıyla proje hakkında görüş alışverişinde bulunması gerektiği raporda belirtilmiş.

Buna ek olarak Türkiye’den uluslararası çevresel etki değerlendirmesi olarak adlandırabilecek Espoo Sözleşmesi’ne de katılması talep ediliyor.

Espoo Sözleşmesi’ne taraf ülkeler, nükleer santral gibi etkisi komşulara kadar uzanan bir proje yapıyorsa, kendi ülkelerinde olduğu gibi o ülkelerde yaşayan insanların da görüşlerini almak zorunda.

Emine Nur Günay, yaptığı açıklamada, “Avrupa’da 15 yeni reaktör inşaatı devam etmektedir. 15 santral içinden sadece Akkuyu santralı gündeme getiriliyor ve rapora ekleniyor. Diğer 14 santralden neden hiç bahsedilmiyor ve önerge verilmiyor? Bunun hiçbir rasyonel açıklaması yoktur ve komiteye sunulmamıştır. Türkiye aleyhine bir girişim var” diyerek raportörlükten çekildiğini söyledi.

BirGün gazetesi için Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin raporunu inceleyen Enerji Analisti Özgür Gürbüz ise, raporun sadece Türkiye’ye karşı bir “Batı Kumpası” kurmadığını, neredeyse Avrupa’daki tüm nükleer santrallere yapılan uyarılar olduğunu belirtiyor.

Gürbüz, raporda sadece Akkuyu’dan bahsedilmediğini, Avrupa’da yaşlanan nükleer santrallerinin riskine; Belçika ve Fransa’da yaşanan terör saldırılarından sonra nükleer santrallerin hedef olma durumuna; Çernobil ve Fukuşima kazalarına, hatta nükleer santrallerin sökümü ve atık sorununa bile değinildiğine dikkat çekiyor.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Belarus’ta yapımı süren ve Litvanya’nın başkentine 45 kilometre uzakta bulunan nükleer reaktörü de uluslararası standartlara uymadığı için eleştiriyor.

Gürbüz, Akkuyu’nun deprem bölgesi içerisinde olması, Türkiye’nin uluslararası kurallara uyumsuzluğu ve halkın görüşünü önemsememesinden dolayı kendisine özel bir madde açılmış olduğunu belirtiyor.

Mersin Büyükeceli’de, bir saat süren protestolar nedeniyle yapılamayan toplantıyı yapılmış olarak gösterildiğini hatırlatan Gürbüz, Yunanistan’dan, Bulgaristan’dan, Güney Kıbrıs’tan gelecek ciddi sorulara yanıt vermeyi tercih etmeyeceğini savunuyor.

Bununla beraber Gürbüz’e göre asıl sorulması gereken soru şu: Akkuyu’da uluslararası standartlara uygun bir nükleer santral yapmaktan neden kaçıyorsunuz?

Kaynak: BirGün

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.