PLoS One adlı akademik jurnalinde yayınlanan bir araştırma, Birleşmiş Milletler ilim toplantılarında uygulanan rol yapma oyunu Dünya İklim Simülasyonu’nu(World Climate Simulation) inceledi.
Araştırma oyuncuların %81’inde, politik görüşleri ne olursa olsun iklim değişikliğine karşı harekete geçme arzusunun arttığını gördü
Oyunun politik görüşlerin arasındaki açıkları kapattığını ve iklim değişikliği hakkında endişesi düşük bireyleri daha katılımcı yaptığını belirtiliyor. Araştırma, ulusal ve uluslararası platformda politika geliştirmek için bu rol yapma oyununun güçlü bir araç olabileceğini savunuyor.
Yapılan araştırma farklı kıtalardaki 8 farklı ülkeden, değişik yaş gruplarından ve mesleklerden 2000 kişinin iklim değişikliği hakkındaki düşüncelerini, duygusal tepkilerini ve iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için harekete geçme isteklerini inceledi.
İnsanların bilgili bir şekilde harekete geçmesini kolaylaştırıyor
Sonuçlar ise katılımcıların iklim değişikliğine karşı yapılabilecekleri daha hızlı hayata geçirme ve iklim değişikliğinin etkileri hakkında daha fazla bilgiye sahip olma isteklerinin arttığını gösteriyor.
Massachusetts Üniversitesi’nde görevli ve baş araştırmacı Juliette Rooney Varga özellikle bireylerin harekete geçme isteklerinin kendilerini motive ettiğini belirtiyor. Varga bu araştırmanın sonundaki sorunun ise insanları bilgili bir şekilde harekete geçirmek istediğimizde gerçek hayat tecrübelerini yaşanmadan nasıl aktaracağımız olduğunu söylüyor.
Araştırmanın eş yazarı Climate Interactive’de görevli Andrew Jones ise bu soruya cevap olarak, 3 şeyi öneriyor: somut bilime dayalı bilgi, bireylerin kendi hislerini oluşturacağı bir tecrübe ve diğer bireyler ile iletişime dayalı bir sosyal etkileşim.
Dünya İklim Simülasyonu (World Climate Simulation) nedir?
Dünya İklim Simülasyonu’nda oyuncular, belirli ülkelere ayrıldıktan sonra, gelişmiş ülkelere seçilen bireyler Yeşil İklim Fonu üzerinden para yardımı ile sera gazı salımlarını azaltmaya ve diğer ülkelere iklim uyumu için yardım etmeye çalışıyor.
Gelişmiş ülkelerin ayıracağı miktarı ise diğer oyuncular ile yaşanan toplantılar, etkileşimler ve lobi çalışmaları belirliyor. Bu ayrılan miktarların yapacağı etki ise Birleşim Milletler toplantılarında da kullanılan C-ROADS adlı bir bilgisayar modeli ile oyuncular için hemen göz önüne seriliyor.
Yapılan araştırmalar, bireylere araştırmaları göstermenin işe yaramadığını gösteriyor. Uzmanlar bu yüzden Dünya İklim Simülasyonu’nda bireylerin kendi görüşlerini yansıtmasının, önerilerinin olasılıklarını görmesinin ve kendi kendine öğrenmelerinin daha etkili olduğunu savunuyor.
Simülasyonda oyuncuların ilk teklifleri geleceğe, sağlıklarına ve refahlarına olan etkiyi görünce genelde boşa düşüyor. Bir sonraki turda ise oyuncular sera gazı salımlarını azaltmak adına daha girişken davranıyor.
Dünya İklim Simülasyonu şu anda Fransa, Almanya ve Güney Kore’de okullarda resmi bir kaynak olarak kullanıyor. Oyundaki sosyal etkileşimler ise şu anda iklim hareketi için değerli bir kaynak olabilme şansına sahip. Buna ek olarak oyun ile beraber hükumetlerin de daha başarılı iklim politikaları geliştirebileceği düşünülüyor.