Her yıl düzenlenen Dünya Temizlik Günü, bu yıl 19 Eylül’de Dijital Temizlik hedefi ile yola çıkıyor.
Koronavirüs’ün etkisi ile de dijitale düzenlenen bu temizlik hareketi, aslında düşündüğünüzden daha büyük bir etkiye sahip.
İnternetimizi ve bunu destekleyen sistemlerin karbon ve sera gazı salımı, tüm salımlar içerisinde %3,7’lik bir paya sahip.
Bu rakam ise tüm havayolu endüstrisinin salımına eşit. Yani dijital ayak izimiz düşündüğünüzden daha büyük.
Bununla beraber bazı çalışmalar, internet sistemlerinin on yıl içerisinde sera gazı salımının %20’sinden sorumlu olacağını düşünüyor.
Özellikle genelde silmeyi unuttuğumuz e-postalarımızın etkisi oldukça şaşırtıcı.
Her yıl 63 trilyon adet spam (istenmeyen) e-posta yollanmakta ve bu postaların karbon salımı ise her yıl 20 milyon tona ulaşıyor. Bu 4 milyon aracın bir yılda saldığı karbona eşit.
İstenmeyen ve okuyup ihtiyacımızın kalmadığı gereksiz e-postaları saklamak ise ayrı bir enerji tüketmekte.
Sakladığınız her 1 GB’lık e-posta için her yıl 30 Kwh enerji harcanmakta. Bu da 25 wattlık bir enerji tasarruflu ampulü 1,5 ay boyunca açık tutmakla eşit bir enerji harcıyor.
Bununla beraber eğer benim gibi 14 yıldır kullandığınız bir e-posta adresi varsa, bu durumu çözmek biraz zorlaşıyor. O yüzden ben Cleanfox isimli bir uygulamayı kullanıyorum.
Benim bu programa yaklaşık yarım saatlik bir vakit ayırmam, yıllık 150 kg’lık karbon salımının önüne geçti. Yani yarım saatte 2 adet ağacın 10 yılda temizlediği karbondioksiti temizlemiş oldum.
Buraya tıklayarak indirebileceğiniz bu İngilizce uygulama, e-posta adresinizde otomatik olarak spam e-posta adreslerini iptal edebiliyor ve siliyor.
Sizde 19 Eylül’de Let’s Do It Turkey’nin düzenlediği bu etkinliğe katılıp, karbon ayak izinizi azaltabilir, doğaya biraz daha rahat bir nefes aldırabilirsiniz.