Marmara’yı Kasım ayından beri etkisi altına alan deniz salyası, son günlerde Karadeniz’e ve Ege’ye doğru yöneldi.
Deniz salyası ilk olarak Ordu’nun Fatsa ilçesinde bulunan Yalıköy Limanı‘nda görüldü. Deniz salyası, balıkçıların ihbarı ile belediye ekipleri tarafından deniz yüzeyindeki kirliliği temizlendi, ama deniz altındaki risk devam ediyor.
Bunun sebebi ise de aynı Marmara gibi Karadeniz’in de kapalı bir deniz olması. Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın, Karadeniz’e akan evsel ve tarımsal atıkların yanı sıra sanayi, kanalizasyon gibi atıkların denizi kirlettiğini belirtiyor.
Deniz salyası (müsilaj) Karadeniz'de de gözlemlendi. Fotoğraflar Ordu, Fatsa'dan ! 😔🌊 pic.twitter.com/uFTdGeqKXr
— Hava Forum (@HavaForum) June 7, 2021
Aydın, özellikle azot ve fosfat kirliliği devam ederse, belki Marmara kadar yakın bir zamanda değil yarın öbür gün, Marmara’ya benzer bir felaketin Karadeniz’i beklediğini belirtti.
Marmara ve Karadeniz’den sonra ise deniz salyası Ege Denizi’ne doğru ilerken görüldü.
Uzmanların, 15 metre kalınlığında bir kütle olarak Ege’ye hareket ettiğini açıkladığı müsilaj tabakası gökyüzünden görüntülendi. Denizin dibinde ve içindeki canlıları yok edeceği ifade edilen salyanın İzmir Körfezi‘ne ulaşma ihtimali bulunuyor.
Maalesef bu haberleri, iklim değişikliği ve küresel ısınma devam ettikçe, tarımda gübre ve pestisit kullanımı kontrolsüz şekilde yapıldıkça ve arıtmamız istenilen seviyeye gelmedikçe duymaya devam edeceğiz.
Sorunun ne olduğunu yıllardır biliyoruz aslında, artık harekete geçmenin zamanı geldi de geçiyor.