Dünya Sağlık Örgütü: Tütün sadece insanları değil, doğayı da öldürüyor

Dünya Sağlık Örgütü yaptığı açıklamada, her yıl 7 milyon insanın sigara yüzünden hayatını kaybetmesinin yanında, sigaranın ormansızlaştırma, toprak ve su kirliliği ile asitlenme gibi çevresel problemlere de yol açtığına dikkat çekiyor.

Salı günü yayınlanan raporda, uzmanlar tütün üretiminin ekolojik ayak izinin bazı ülkelerden daha büyük olduğuna dikkat çekiyor. Rapor, her yıl üretilen 6 trilyon sigaranın, doğaya ekili besin ürünlerinden daha çok zarar verdiğini öne sürüyor.

Raporun yazarlarından Nicholas Hopkinson, sigaranın doğaya verdiği zarar göz önüne alınınca, bu ürünü “etik olmayan bir ürün” olarak tanımlamak gerektiğini açıklıyor.

Ormanın hemen yanına kurulan bir tütün tarlası

Uzmanlar, 50 yıl boyunca günde bir paket sigara içmenin 1,4 milyon litre suyu tüketmekle eşdeğer olduğunu açıklıyor. Sigaralar aynı zamanda su kaynaklarını kirleten en büyük atık kaynağı. Sigaranın içerisinde bulunan kimyasallar suyu da suda yaşayan canlıları da zehirlemekte.

Yapılan diğer araştırmalar, tütün üretimi yapılan bölgelerin genellikle verimli topraklara sahip yağmur ormanları kesilerek açıldığını gösteriyor. Tüketim arttığı için de bu bölgeler sürekli büyümekte.

Buna ek olarak sigara kağıdı içinde büyük oranlarda ağaç da kağıt için kullanılmakta. Veriler, her 300 sigaranın kağıdı için bir ağaç kesildiğini belirtiyor. Bu da yılda 20 milyar ağacın sadece sigara kağıdı için kesildiği anlamına geliyor.

Sigara üretimi aynı zamanda bir çok kimyasal ve zehirli madde de içermekte. Tarlada kullanılan pestisitlerden, üretimde ortaya çıkan metil bromür ve dikloropropen gibi kimyasallara; 1995 yılında yayınlanan bir rapora göre sigara üretim işleminde her yıl 209 kilo kimyasal atığın ortaya çıktığı düşünülüyor.

Sigaranın bir çok parçası aynı zamanda doğada çözülmesi yıllarca süren içeriklere sahip. Özellikle sigaranın filtresi sellüloz asetat içermekte ve bu da plastikten elde edilen bir ürün. Bu ürün doğada 10 yılda bozunabiliyor ama aynı zamanda mikroplastik kirliliği de oluşturuyor.

Sigaranın sağlığa olan zararlarını, akciğer kanseri ile kalp ve damar hastalıklarına yol açması gibi özellikleri artık genel anlamda bilinirliğe sahip. Uzmanlar sigaranın çevreye etkileri de göz önüne alındığında, sigara bırakma programlarının ve yasakların daha ciddi bir şekilde uygulanması gerektiği konusunda hemfikir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.