Yaban hayatının yaşam alanlarının daralması ile bu canlıların kanundışı ve sürdürülemez satışının devam etmesi, Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ya göre yaban hayatından insanlara geçen hastalıkların sebebi.
Bu yüzden bu iki örgüt, Koronavirüs sonrası, sürdürülebilir bir beslenme tarzı ile doğa dostu bir tarımı merkezine alan yeşil ve sağlıklı toparlanma planı öneriyor.
Geçtiğimiz haftalarda da benzer bir planı, 90 ülkeden 40 milyon sağlık çalışanını temsil eden 350 sağlık örgütü açıklamış, korona krizi sonrasındaki toparlanmanın hedefinde, hava kirliliği ve iklim krizini yenmek olmasını talep etmişti.
Yeni yayınlanan bir WWF raporu ise, ileri dönemlerde etkisini hem sağlık hem de ekonomik olarak daha ciddi hissedeceğimiz bir pandeminin oluşma riskinin giderek yükseldiğini belirtiyor.
Rapora göre, 1990 yılından itibaren insanlarda çıkan hastalıkların %60 ile %70’i yaban hayatı kaynaklı. Aynı dönemde ise, 178 milyon hektar orman kaybı yaşanmış; bu da neredeyse iki Türkiye kadar.
BM ve WHO’dan uzmanlar, şu anki düşünce yapısında, insanların servetlerini doğanın sağlığına bağlamadığını görmekte. Bununla beraber, Koronavirüs aslında tam da bu düşünceye karşı bir alarm olmuş durumda.
Son zamanlarda ortaya çıkan Zika, AIDS, SARS ve Ebola gibi hastalıkların hepsi, doğal hayat alanları ortadan kalkan hayvanlardan insanlara bulaştı.
Uzmanlar, COVİD-19’un çıkış nedeninin, benzer bir şekilde, insanlığın doğa ile olan dengesiz ilişkisinin ürünü olduğunun altını bir kez daha çiziyor.
On yıllardır devam eden bu durum, bize doğanın korunması gerektiğine yönelik bir uyarı, ama maalesef tam tersi adımlar atılmakta.
Reklam
Dünyanın neredeyse her köşesinde, izinsiz avcılık, yasal olmayan ağaç kesimleri, sebebi şüpheli orman yangınları devam ederken, bazı ülkeler de yasal değişiklikler ile korunma altına alınmış alanları yeniden insanlara açıyor.
Uzmanlar bu yüzden, COVID-19 sonrası toparlanmada, adil, sağlıklı ve doğa dostu örnekler oluşturulmasını istiyor. Bu modelin merkezinde ise doğa ve sağlıklı bir toplum hedefi olması gerekiyor.
WWF’in raporu, doğaya verilen zarara, endüstriyel tarımın ve çiftlik hayvanlarının çoğalmasına ve yüksek risk altındaki yaban hayatının ticareti ve tüketimine özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Rapor, tüm hükümetlerin buna yönelik yasal adımları atmasını, üretim için doğal alanların yok olmasının önüne geçilmesini ve toplumların daha sürdürülebilir beslenmeye geçişini çözüm olarak sunuyor.
Kırmızı et, palm yağı ve soya ormanların yok olmasına en fazla neden veren ürünler. Uzmanlar, et ve süt ürünlerinden kaçınmanın gezegene yapılacak en iyi yardım olacağını belirtiyor.
Kaynak: The Guardian
One Comment