169 ülkenin verilerinin derlendiği, Bloomberg’in En Sağlıklı Ülkeler Listesi açıklandı. Ülkelerin ömür boyu yaşam oranlarını, tütün kullanımını ve obeziteyi baz alarak puan kazandığı listede, İspanya bu sefer birinci sıraya oturdu.
2017’de yapılan son çalışmada altıncı sırada olan İspanya’nın bu yükselişinin arkasında uzmanlara göre Akdeniz Diyeti var.
Listede en sağlıklı 10 ülke şu şekilde:
- 1. İspanya
- 2.İtalya
- 3. İzlanda
- 4. Japonya
- 5. İsviçre
- 6. İsveç
- 7.Avustralya
- 8. Singapur
- 9. Norveç
- 10. İsrail
Akdeniz Diyeti önemli ama…
Araştırmaya göre, ilk iki sırayı paylaşan İspanya ve İtalya’da, yaygın bir şekilde görülen Akdeniz Diyeti’nin bu sonuca etkisi oldukça fazla.
Uzmanlar, saf sızma zeytinyağı ve taze kuruyemişler ile desteklenen Akdeniz Diyeti’nin, kalp ve damar hastalıklarına karşı en etkili beslenme tarzı olduğunu belirtiyor.
Reklam
Daha önce de Küresel hastalıkların etkisi üzerine Hastalık Ölçütleri ve Değerlendirmeleri Enstitüsü (IHME) tarafından yapılan araştırma İspanya’yı benzer nedenlerden dolayı 2040 yılına geldiğinde ortalama yaşam süresi en uzun ülke olacağını belirtmişti.
Bu içeriğe aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz:
Asıl çözüm kamu sağlığı politikalarında
Uzmanlar Akdeniz Diyeti’nin önemini kabul etse de, İspanya’nın yükselişi arkasındaki tek neden bu değil.
Geçtiğimiz yıl yayınlanan Avrupa Sağlık Sistemleri ve Politikaları çalışması, İspanya’nın kamu sağlığı sisteminin son dönemde oldukça iyileştiğini belirtiyor.
Ülke, özellikle aile doktorları üzerinden, çocuklar, kadınlar ve yaşlılar için koruyucu sağlık hizmetlerine önem vermekte. Hastalıklar ortaya çıkmadan önce uygulanan bu tedbirler kronik ve ani gelişen hastalıkların önüne geçmekte.
Türkiye 51. sırada ama nedenine ulaşmak zor
Listede Türkiye geçtiğimiz yıla göre 3 sıra yükselmiş ve 51. sıraya oturmuş. Bunun arkasındaki verilere ise ulaşmak biraz zor.
Araştırma’da maalesef detaylara ulaşmak biraz pahalı bir durum. Sadece ben değil, ana medya kaynaklarının da Bloomberg’e para verip Türkiye ile daha fazla veriye ulaşmadığını görüyorum. Elinizde veri var ise bu içeriği güncelleyebirim.
Ama Dünya Sağlık Örgütü’nün geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamada, Türkiye’de obezite rakamlarının yüksek olmasına rağmen, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite alanında yürütülen çalışmaların iyiye gittiği yönündeydi.
Kaynak: Bloomberg, Gıda Hattı