İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler’in oluşturduğu Birleşik Krallık’ta 19. yüzyılda gerçekleşen Endüstriyel Devrim’den beridir ilk defa iki hafta boyunca kömür yakılmadı.
1882’de dünyanın ilk kömür santralinin açıldığı Birleşik Krallık’ta daha önce de böyle dönemler oldu ama bugün (Cuma) itibari ile ilk defa bu kadar uzun bir dönem yaşanıyor.
Ülkenin elektrik dağıtımını kontrol eden Ulusal Şebeke operatörü Fintan Slye, yenilenebilir enerji kaynaklarının çoğalması ile elektrik üretim sürecinin hızlı bir şekilde değiştiğini belirtti.
Öyle ki, Mayıs ayı Birleşik Krallık’ın güneşten en fazla enerji ürettiği ay oldu. Uzmanlar, 2019’un elektrik üretimini bakımından en “yeşil” yıl olabileceğini de belirtiyor.
Birleşik Krallık 2025’te sıfır karbon bir elektrik üretimini planlarken, yenilenebilir enerji yatırımlarını da büyük destek veriyor.
Dünyanın en büyük açık deniz rüzgar enerjisi santraline sahip ülke elektrik üretiminin %25’ini güneş enerjisinden üretme kapasitesini de barındırmakta.
Reklam
Bununla beraber Birleşik Krallık’ın en büyük elektrik üretim kaynağı olarak ilk sırada doğal gaz daha sonra ise petrol geliyor. Her ne kadar “düşük karbonlu” bir seçenek olarak tanıtılsa da uzmanlar 2050 yılında gaz emisyonlarının (1990 yılına göre) en az %80 oranında azaltılmasını öneriyor.
Bu yüzden yenilenebilir enerji yatırımları başarılı bir şekilde devam etse de, ülkede aynı zamanda enerji tüketimini azaltacak adımların atılması da uzmanların önerileri arasında.
Kaynak: Independent