Fosil yakıt kaynaklı hava kirliliği ömrü kısaltıyor, günlük 8 milyar dolar zarara yol açıyor


Geçtiğimiz günlerde çıkan iki araştırma hava kirliliğinin etkilerini detaylı bir şekilde gözler önüne seriyor.

Greenpeace’in ve Almanya’da özellikle kalp sağlığı üzerine çalışan kurumların bir araya gelerek oluşturduğu çalışmalar, hem uluslararası hem de Türkiye’deki hava kirliliği ile ilgili önemli bilgiler veriyor.

Türkiye’de trafik kaynaklı hava kirliliği listesinde ilk 5’de

Greenpeace “Toksik Hava: Fosil Yakıtların Bedeli” adlı raporunda, fosil yakıt kaynaklı hava kirliliğinin yılda 4,5 milyon ölüme ve 2,9 trilyon dolar maddi kayba neden olduğunu belirtiyor.

Raporda Türkiye’ye dair yer alan veriler de son derece dikkat çekici. Fosil yakıtların neden olduğu hava kirliliği Türkiye’ye yılda ortalama 21 bin dolara mâl oluyor.

Bu konuda başı ise Çin, ABD ve Hindistan çekiyor. Çin, ABD ve Hindistan, sırasıyla yılda yaklaşık 900 milyar dolar, 600 milyar dolar ve 150 milyar dolar ile kirlenmenin en yüksek ekonomik maliyetini taşıyor.

Türkiye aynı zamanda trafikten kaynaklı hava kirliliğinde ABD, Almanya, Rusya ve Japonya ile birlikte başı çekiyor. Erken ölüm oranlarında da Türkiye incelenen 196 ülke arasında 15. sırada yer alıyor.

Hava kirliliğine bağlı erken ölümlerin oranında da yine Çin, Hindistan ve ABD en üst sırada yer alıyor.


Reklam

Hava kirliliği ömrü 3 yıl kısaltıyor; fosil yakıtların etkisi 1 yıldan fazla

Avrupa Kardiyovasküler Araştırmaları Jurnali’nde yayınlanan çalışma ise, hava kirliliğinin insan ömrünü 3 yıl kısalttığını öne sürüyor.

Geçtiğimiz yıl yapılan aynı araştırmanın genişletişmiş hali olan bu çalışma, fosil yakıt kaynaklı hava kirliliğinin sıfıra inmesi ile insan ömrünün bir yıldan fazla uzayabileceğini belirtiyor.

Guardian’ın hazırladığı bu grafik hava kirliliğinin ülkelere göre etkisini gösteriyor

Orman yangınları, toz ve partiküllerden oluşan hava kirliliğinin azaltılması durumda ise ortalama yaşam süresinin 20 aydan fazla uzayacağı öne sürülüyor.

Bölgelere göre yapılan çalışmalarda Türkiye’de de 2 yıla kadar risk oluştuğu gözlemleniyor.

Uzmanlar hava kirliliğinin sadece akciğeri etkilemediğini, partiküllerin kana karışarak dolaşım sistemini ve kalbi de risk altına soktuğunu belirtiyor.

Çalışmalar her yıl 9 milyon kadar insanın hava kirliliği kaynaklı erken ölümden dolayı hayatını kaybettiğini göstermekte. Bunda kalp krizi genel olarak solunum problemlerinden daha büyük bir rol oynuyor.

Hem partikül hem de fosil yakıt kaynaklı hava kirliliğinin azaltılması ile 5,5 milyon insanın erken ölüm riskinin azalacağı belirtiliyor. Bunun için hükümetler tarafından hava kirliliği üst limitinin azaltılması da önerilmekte.

Kaynak: The Guardian, İklim Haber


Reklam

One Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.