Geleceğin kumsalları yeşil mi olacak?: Project Vesta iklim krizine meydan okuyor


Karayip kumsallarından biri, Project Vesta’nın yeşil kumları ile iklim krizine meydan okuyor.

Olivin adlı ucuz bir mineral, kumsaldaki kumlarının üstüne serpilmesi ve dalgaların bu mineralleri bozması ile havadaki karbondioksiti yakalayabiliyor.

Aslında doğadaki bir döngüyü daha da hızlandıran bu işlem, minerallerin bikarbonata dönüp, havadaki karbonu içinde sıkıştırması ilkesine dayanıyor.

Deniz canlılarının kabuk üretmek için topladığı bikarbonat, daha sonra okyanus tabanında birikecek kireçtaşının da ana kaynağı.

Teorik olarak umut veren bu işlem. çok küçük bir yatırım ile geniş çaplı bir probleme çözüm olduğu için, gerçek hayatta da hızlıca denenmek istenmiş.

Bununla beraber bu gibi projeler genellikle, geo-hacking olarak adlandırılıyor ve doğanın kurallarına uymadığı için eleştiriliyor. Bu proje için de endişeler, olivin minerallinin nikel gibi bir ağır metali suya salabileceği yönünde.

Ama projede çalışan uzmanlar, bu metalin su canlılarına zarar vermeyeceğini belirtmekte. Yine de proje boyunca kumsal ve suyun yapısındaki değişiklikler sık aralıklar ile düzenli olarak incelenecek.

Buna karşın, bu sürecin deniz canlılarına ek bir yararı olacağı da düşünülüyor. Zira, süreç okyanusların asitleşmesinin önüne geçmekte.

Okyanusta bulunan fazla karbondioksit, suyu asitleştirerek özellikle kabuklu canlıların yaşam alanlarını tehlikeye sokuyor. Ama olivin tarafından karbondioksitten üretilecek bikarbonat bu asitlenmeyi düşürüyor.

Project Vesta’ya benzer karbon yakalama teknolojileri oldukça pahalı. Karbon yakalama tesisleri yatırım çekemiyor, ağaçlandırma projeleri ise en kolay çözüm olsa da giderek ısınan havalar ile yangın tehlikesi altında.


Reklam

Olivin ise 10 dolarlık bir yatırım ile 1 ton karbondioksiti yakalayabiliyor. Aynı zamanda proje her kumsala, her bölgeye göre şekil alabiliyor.

Project Vesta ekibinin kararı ile açık kaynak olarak paylaşılacak proje, kolay bir şekilde dünyanın her noktasına uygulanabilecek potansiyele sahip.

Bununla beraber, proje hala test aşamasında ve doğal döngüleri ele alan her proje gibi dikkatli bir şekilde ilerlenmesi lazım.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.