Paris’de sessiz sedasız düzenlenen Yeni Küresel Finansal Anlaşması Zirvesi bir o kadar da etkisiz oldu.Çevreci Geek ile Bu Hafta, Küresel İklim Finansmanı Anlaşması’ndan Akbelen Ormanı’nı savunan İkizköylüler ile ilgili davaya, Yeni Zelanda’nın marketlerdeki tek kullanımlık plastik yasağından ülkemizdeki istilaci türlere çevre haberlerine kısa kısa göz atacağız.
Sessiz Sedasız Küresel Finansal Anlaşması
Umutsuz geçen bir COP27’den sonra iklim finansmanı konusunda bir toplantı yapacağını belirten Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 22-23 Haziran tarihlerinde Yeni Küresel Finansal Anlaşması Zirvesi’ne Barbados Başbakanı Mia Mottley ile birlikte ev sahipliği yaptı.
Ana konu başlıklarında Küresel Güney’e yönelik kalkınma yardımı ve iklim geçişi finansmanı olan Zirve’nin sonuçları ise çok da umut verici olmadı.
Etkinlikte iklim etkilerine karşı en savunmasız ülkelerin yüksek düzeyde temsil edilmesi pozitif karşılansa da, delegeler uluslararası bir karbon vergisinin uygulanması etrafında birleşemedi ve Batılı ülkelerin, iklim değişikliğine karşı savunmasız ülkelere yardım etme konusundaki eylemsizliği de tepki topladı.
Zirve’de Dünya Bankası yeni “Kriz Hazırlığı” Araç Seti, yani borç geri ödemelerinin en az iki yıl süreyle tamamen durdurulmasını ve bir ülke iklimle ilgili bir felaketle karşılaştığında, kredi kolaylıklarının yeniden tasarlanması için “yeni hızlı tepki” seçenekleri olumlu karşılandı.
Ancak bu konuda finansman sağlayacak küresel bir karbon vergisinin oluşturlması konusunda tartışmalar oldukça uzadı. Liderler, bir karbon vergisi veya taşıma sektörüne yönelik nakliye harcı oluşturulması konusunda somut duyurular yapmakta yetersiz kaldılar ve yalnızca “vergilendirme yoluyla olası yeni finansal kaynakları incelemek için özel bir görev gücü” başlatmayı kabul ettiler.
Zirve hakkında daha detaylı bir incelemeye buradan ve buradan ulaşabilirsiniz.
Kısa Kısa:
Yeni Zelanda’dan Marketlerde Sıfır Atık Yasası
Yeni Zelanda’da 1 Temmuz itibarı ile müşteriler meyve ve sebzeleri satın alırken yeniden kullanılabilir çanta kullanmak zorunda kalacak. Yeni yasa ile yıllık olarak 150 milyon plastik meyve/sebze poşetinin kullanımının önüne geçilecek.
Ülke, 2019 yılında başlayan tek kullanımlık alışveriş poşetlerinin yasağına ek olarak artık, geri dönüştürülebilir, biyolojik olarak parçalanabilir ve bitkisel plastikleri de kapsayacak seçenekleri de yasaklamış durumda.
Tamamen sıfır atık mantığı ile ilerleyen bu yeni yasa müşterilerin file, kağıt veya kanvas torba gibi yeniden kullanılabilir ürünler kullanmaları teşvik etmekte.
Bir ada ülkesi olan Yeni Zelanda sınırlı bölgeleri ve dev koruma alanlarını, atık ve geri dönüşüm fabrikalarına dönüştürmemek için böyle bir önlem almış durumda. Zira bu küçük ada ülkesinde bile saatte 17 bin plastik poşet kullanılıyor.
Kaynak: NPR
Akbelen Ormanı’nı savunan aktivistlere 6 ay 20 gün hapis cezası verildi
Akbelen Ormanı’nda ağaç kesimine karşı verdikleri mücadelede jandarmaya mukavemet gerekçesiyle yargılanan aktivistlere davanın yedinci duruşmasında hapis cezası kararı verildi. Cezalar, adli para cezasına çevrilirken, avukatlar istinafa gideceklerini ifade etti.
İkizköylülerden ekoloji aktivisti Nejla Işık açıklamasında ağaçları savunanların cezalandırılırken ağaçları katledenlerin ekolojik yıkıma yol açmaya devam ettiğini belirtti.
Kaynak: Yeşil Gazete
İstilacı türlerin Türkiye’ye maliyeti 100 milyar dolardan fazla
Doğal olarak bulunmadıkları bölgelere ulaşıp buralarda ekolojik, çevresel ya da ekonomik zarara neden olan istilacı türler, küresel biyoçeşitlilik kaybının da önde gelen sebepleri arasında yer alıyor. İklim değişikliği ise bu zararlı türlerin yayılışını kolaylaştırıyor.
“Türkiye’deki Karasal Ortamlarda ve İç Sularda İstilacı Yabancı Türlerin Tehditlerinin Değerlendirilmesi Projesi” kapsamında hazırlanan acil eylem planlarının uygulanması, Edirne’deki Meriç Deltası Sulak Alanı’nda su maymunu, Trabzon’daki Solaklı Vadisi’nde itdolanbacı bitkisi, Afyonkarahisar’daki Seyitler Baraj Gölü’nde gümüşi havuz balığı, Denizli’deki Acıgöl kaynaklarında doğu sivrisinek balığı ve Antalya’nın muhtelif yerlerinde görünen kırmızı yanaklı su kaplumbağası için proje çalışmaları yapılıyor.
Şu ana kadar yapılan hesaplamalar, 1914’ten günümüze istilacı türlerin, ekolojik, ekonomik, sosyolojik ve insan sağlığına ilişkin, kümülatif maliyetin en az 100 milyar dolar seviyesinde olduğunu ortaya koyuyor.
Plastik Tesislerde Çıkan Yangınlar Kasıtlı Olabilir
İklim Adaleti Koalisyonu, Manisa ve Kocaeli‘de bulunan plastik geri dönüşüm tesislerinde çıkan yangınlara ilişkin yaptığı açıklamada, Haziran 2023’ün ilk 22 gününde Türkiye‘de toplam 14 adet plastik geri dönüşüm tesisi deposunda yangın çıktığına dikkat çekti.
Koalisyon aynı zamanda, plastik geri dönüşüm tesislerinde 2020 yılında 65, 2021 yılında 122, 2022 yılında 125, 2023 yılının ilk altı ayında ise 60 adet yangın çıktığına dikkat çekerek, bu kadar sık çıkan yangınların arkasında kasıt olabileceğini belirtti.
Koalisyon, geri dönüşüm adı altında faaliyet gösteren ve birer ekokırım suç mahaline dönüşen işletmelerin etkin bir şekilde soruşturularak gerekli standartları sağlamayanların kapatılması ve bu tür yangınlarda ihmali olanların gerekli soruşturmalarla cezalandırılması çağrısı yaptı.
Kaynak: İklim Adaleti Koalisyonu