Bir dakikada bir kamyon dolusu kadar plastik çöp okyanuslara dökülüyor, ama bu çöpler nereden geliyor?
Bunun cevabını bulmak isteyen Greenpeace ile beraber çalışmakta olan Break Free From Plastic (Plastikten Kurtul) Hareketi, 42 ülkede 10 bin gönüllü ile en büyük plastik temizlik ve marka denetimi hareketlerinden birine imza attı.
9 ay süren 239 plastik temizleme hareketinde 187 binin üzerinde plastik toplandı. Bu plastik çöplerin ait olduğu markalar ise şöyle:
- Coca-Cola
- PepsiCo
- Nestlé
- Danone
- Mondelez International
- Procter & Gamble
- Unilever
- Perfetti van Melle
- Mars Incorporated
- Colgate-Palmolive
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Greenpeace plastik çöplerinin önüne geçmek için bu şirketleri de sorumlu tutmayı öneriyor. Tüketicilerin plastik krizinin sorumluluğunu üstlenmeye başladığı belirten Greenpeace,plastik yerine metal ve cam ürünlerin kullanıldığını, plastik pipetleri istemediğimizi ve gereksiz ambalajlamaya karşı çıktığımızı belirtiyor.
Bununla beraber bireylerin yapacaklarının bir yere kadar gidebildiğini belirten kurum, Coca Cola gibi 42 ülkenin 40’ında çöpü bulunan bir şirketin ve bağlı olduğu sistemin de değişmesi gerektiğini belirtiyor.
Bunun için Break Free From Plastic hareketi şirketlerin tek kullanımlık plastik ürünlerini azaltmaya, ulaşımda yeniden tasarım yoluna giderek minimum ya da hiç paketleme kullanılmamasına ve plastik atıklarının sorumluluğunu üstlenmeye çağırıyor.
Çevreci Geek Notu:
Greenpeace’in bu projesi gerçekten yerinde, özellikle şirketlerin bu sorumluluğu resmen üstlenmediğini sosyal sorumluluk projeleri ile geçiştirdiklerini görmek mümkün.
Yalnız tüketiciler biz yapacağımızı yaptık diyecek seviyedeler mi o tartışılabilecek bir konu. Cam ve metal kutulara geçiş doğru bir yönde olsa da, tüketicilerin çöp oranları giderek artmakta.
Çin artık kabul ettiği geri dönüştürülmüş ürünlerin kalite seviyesini artırdığı için geri dönüşüm sistemi şu an bir kriz yaşamakta. Özellikle ABD ve AB tarafından yetersiz altyapıya sahip ülkelere gönderilen geri dönüştürülmüş ürünler plastik kirliliğin en büyük kaynaklarından biri.
Bununla beraber artan küresel nüfus ve büyüyen ekonomiler daha fazla çöp üretmekte ve bu sadece bir altyapı sorunu değil. Almanya gibi en sofistike geri dönüşüm sistemlerine sahip ülkelerin geri dönüşüm oranları bile %56 seviyelerinde.
Burada tüketicilerin de aynı şekilde harekete geçmesi ve en başta yeniden kullanılabilen ürünleri tercih etmeleri gerekmekte. Geri dönüşüm yetersiz kalıyorsa, bez torbalar, cam mataralar ve yemek kapları ile sistem dışına çıkmak ve Sıfır Atık Yaşamı benimsemek mümkün.
Ama bununla beraber en sonunda çöpe atılmayacak kadar yiyecek almak, ambalajlı içecekleri tercih etmemek ve dışarıdan yemek siparişi vermemek de bir o kadar büyük etkiye sahip.
Sonuçta bu değişimi hep beraber yapacağız.