Gri Şehir Berlin, elektriğinin %25’ini çatıdaki güneş panelleri ile üretmeyi planlıyor


Berlin Eyalet Senatosu tarafından kabul edilen “Güneş Yasası” ile şehirdeki binaların çatılarında güneş enerjisi kurulumu yapılması zorunlu hale geldi.

Berlin Senatosu, 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek uygulama ile kullanılabilir alanı 50 metrekarenin üzerinde olan yeni binaların çatılarının güneşten elektrik üretimi için kullanılması zorunlu kılıyor.

Mevcut binalarda ise eğer büyük çaplı yenilemeler yapılacaksa, projelere güneş enerjisi kurulumu dahil edilmesi gerekecek.

Güneş Yasası, kurulumları iki daireli apartmanlarda 3 kW, ikiden fazla daireli apartmanlarda 6 kW, konut dışı binalarda ise 6 kW ile sınırlıyor.

Embed from Getty Images

Basit bir hesaplama ile, 6 kW’lık güneş panelleri günde 20 kW/saat civarında elektrik ürettiğini ve bunun da 2 yatak odalı bir dairenin günlük tüketimine eşit olduğunu söyleyebiliriz.

Yapılacak yatırımların üreteceği elektriği hem alım garantisi veriliyor hem de 15.300 Euro’ya kadar destek sağlanıyor.

Berlin’in halihazırda sadece çatılarından ürettiği 100 MW’lık bir güneş enerjisi üretimi var. Şehrin 530 bin çatısındaki potansiyel ise 4,4 GW civarında, bu da tüm şehrin elektriğinin %25’ine denk geliyor.

Ciddi bir potansiyele sahip projenin güneşli gün sayısı 70 gün olan ve Gi Şehir lakaplı Berlin’de yapılması, akıllara Türkiye’yi de getirmiyor değil.

Örnek olarak 11 milyon binaya sahip İstanbul’da yılda 126 gün güneşli geçmekte. İçinde 2 milyon konut bulunan ve sert kışları ile bilinen Ankara’nın bile güneşli gün sayısı 103 gün civarında.

Buradaki potansiyeli görmemek imkansız.Türkiye’de her ne kadar binalar için yapılacak güneş enerjisi yatırımlarında lisans aranmasa da, geri alım garantisi ve devlet yardımları sistemleri karmaşık ve yeterli değil.

Türkiye yıllarca kirlettiği denizlerinde fosil yakıt arayarak durumu daha da kötüye götürme riskini artırıyor, ama potansiyeli Almanya’nın iki katı olan güneş enerjisini göz ardı ediyor.

Artık doğaya karşı hareket etmenin zamanı geçti, şimdi yüzümüzü güneşe dönme zamanı.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.