Doğadaki plastik atıkların giderek daha minik parçalara bölünmesi ile oluşan mikroplastikler, beklenmedik yerlerde karşımıza çıkmaya devam ediyor.
Uzmanlar, bu parçacıkların rüzgar ile beraber atmosfer üzerinden oldukça uzak, hatta el değmemiş yerlere ulaştığını gözlemekte. Bunlar arasında Alpler, Rocky dağları ve hatta Kuzey Kutbu bile var…
Kuzey Amerika’nın batısında uzanan Rocky Dağları’nın ABD’de bulunan kısmında yapılan araştırmalar, sıradağların en yük yerlerinde bile alınan örneklerde mikroplastiklere rastladı.
Araştırmacılar, yağmur suları örneklerini mikroskop altında incelediklerinde, normalde görmeyi bekledikleri en son şeyin mikroplastik olduğunu açıklıyor.
Reklam
Bununla beraber sadece yağmur ile değil, karlar ile de mikroplastikler Alplere hatta Kuzey Kutbuna da ulaşmış durumda. Hatta Kuzey Kutbunda bu rakam litrede 10 bin plastik parçacığa ulaşmış.
Alpler ve Kuzey Kutbunda kar örneklerini inceleyen araştırmacılar belli bir miktarda kirlenme beklediklerini, ama durumun bu seviyede olacaklarını tahmin edemediklerini belirtiyor.
Benzer bir şekilde, geçtiğimiz yıl Kuzey Kutbu’nda denizlerde bulunan buzların içerisinde de, 1 litrede 12 bin adet mikroplastik bulunmuştu.
Mikroplastikler sadece atmosferde değil, içme suyunda, tuzda ve hatta deniz canlılarında da bulunmakta. Araştırmalar, bu parçacıkların insanları nasıl etkilediği konusunda kesin bir açıklama yapmış değil, ama
Bazı bölgelere bu mikroplastiklerin nasıl ulaştığını tahmin etmek zor olsa da, söyleyebileceğimiz kesin bir şey var: Mikroplastikler artık ekosistemimizin bir parçası.