Londra bazlı bir şirket, elma atıkları ve ahşaptan, hem sürdürülebilir hem de vegan “deri” geliştirerek, cüzdan ve kartlık üretimine başladı.
Şirketin 27 yaşındaki kurucusu Matt Oliver, geleneksel yüksek kaliteli deri hissi veren bir kaynak arayışında zorlandığını belirtese de, iki yıllık bir araştırmanın sonunda iki farklı ürün tasarlamış.
Yerel ve sürdürülebilir üreticiler ile kurduğu bağları bir adım ileri götüren Oliver, ilk olarak yüksek kaliteli ekolojik kumaşlar ile ahşap iplikleri birleştirerek yeni bir “deri” üretmiş.
Zehirli olmayan bir yapıştırıcı ile bu iki ürünü birbirine bağlayan Oliver, mikro lazer yardımı ile de, hem yumuşak hem de esnek bir “deri” kalitesine ulaşmış.
Oliver’ın tasarımı ve Orman Yönetim Konseyi (FSC) onaylı kaynaklardan gelen odunlar ile üretilen bu ürün, geleneksel deri cüzdanlara göre %60 daha az karbon salımına yol açıyor.
İkinci ürün ise elma atıklarından üretilmekte. Ürünün yarısı elma posası, diğer yarısı ise pamuk polyester keten bezini kaplayan poliüretan.
Elma atıkları İtalya’nın Bolzano şehrinde yetişen ve işlenen elmaların atıklarından geliyor. Bu bölgedeki sektör, ciddi anlamda gıda atığı ortaya çıkarıyormuş.
Reklam
Bu yüzden upcycle olarak kabul edilebilen bu “deri” diğer sahte derilere karşı çok daha düşük bir karbon ayakizine sahip.
Yine de şirketin sayfasında plastik bazlı olan poliüretan ve polyesterin kaynağı konusunda detaylı bir bilgi yok. Bir ürün için geri dönüştürülmüş plastik kullanıldığı söylense de kesin bir bilgiye ulaşamadım.
Yine de Oliver’ın geliştirdiği bu yöntem, hem yüksek kaliteli hem de karbon ayak izi düşük olan bir ürünün gelişmesinde çok büyük bir adım.
Gıda atığı ciddi bir sorun ve aslında gerçekten de atık değiller. Bu atık bir kaynağa dönüştürüldüğünde sadece kompost değil, gördüğümüz üzere tekstil ürünlerine bile rakip olabiliyor.
Oliver ürünlerinin sadece cüzdan ve kartlık ile kalmayacağını ileride laptop ve günlük kullanım küçük çantalar da üreteceğini belirtiyor.