Yeni yapılan bir araştırma, insan eli ile oluşturulmuş malzemelerin artık Dünya’nın biyokütlesinden daha ağır olduğunu ortaya koydu. Sadece ürettiğimiz plastik bile, tüm kara ve deniz canlılarından daha ağır.
İsrail’de bulunan Weizmann Bilim Enstitüsü’ne göre, Dünya’daki her birey, her hafta kendi ağırlığına eşit derecede malzemenin üretilmesinde neden oluyor.
2020 yılında ise bu ağırlık, Dünya’da yaşayan tüm canlı varlıkların ağırlığını geçmiş durumda.
Tükenmez gibi gördüğümüz Dünya’nın kaynaklarının aslında ne kadar sınırlı olduğunu gösteren bu araştırma, insanlık ve doğa arasındaki dengenin saptığını bize açıkça göstermekte.
Uzmanlar 20. yüzyılın başında insanların ürettikleri malzemelerin Dünya’nın biyokütlesinin üçte biri kadar olduğuna dikkat çekiyor.
Tüketim kültürü ve şehirleşme yüzünden bu rakam her 20 yılda bir iki katına çıkmış. Artık ürettiğimiz malzemeler her yıl 30 milyar tondan daha ağır.
İnsanlık tarafından üretilen beton, plastik, metal ve asfalt gibi malzemelerin ağırlığı 1,1 tetra-tona ulaşmış durumda. Bu rakam her arttığında, Dünya’nın biyolojik kütlesi de azalmakta.
Uzmanlar, insanlığın tarımı geliştirmesinden beridir, bitkilerin biyokütlesinin yarıya indirdiğini belirtiyor.
Her ne kadar üretilmek için yeni bitkiler ekilse de, bu evcilleştirilmiş tarımın büyümesi demek ormansızlaştırma ve biyolojik yapının bozulması anlamına da geliyor.
Biliminsanları bütün bu sebepler yüzünden insanlığın bu çağına Antroposen yani, İnsan Çağı denmesini öneriyor.
Zira herhangi bir değişim yaşanmazsa, 21. yüzyılda insanlığın malzemeleri dünyanın canlılarından daha ağır olmaya devam edecek.
Kaynak: The Guardian